Δέκα Κόσμοι

Παρόλο που η ζωή μας συνεχώς αλλάζει και τα συναισθήματά μας εναλλάσσονται από στιγμή σε στιγμή, ο Βουδισμός διδάσκει ότι μπορούμε να κατανοήσουμε την εμπειρία της διαβίωσής μας στον κόσμο ως μία από τις δέκα βασικές καταστάσεις της ζωής, οι οποίες αποκαλούνται δέκα κόσμοι. Ακολουθεί μια σύντομη καταγραφή των […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανθρώπινη επανάσταση και υπέρβαση των εμποδίων

Στον σημερινό κόσμο, όπου τα παγκόσμια ζητήματα είναι τόσο σημαντικά, πολλοί άνθρωποι βιώνουν ένα αίσθημα αδυναμίας και παραίτησης, νιώθουν ότι κανενός οι προσπάθειες δεν μπορούν ν’ αλλάξουν την τρέχουσα πραγματικότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη βουδιστική άποψη, πρέπει να δούμε τον κόσμο από τη σκοπιά […].

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ενότητα στο Βουδισμό

Ο Νίτσιρεν σε πολλά κείμενά του τονίζει και επαναλαμβάνει την αρχή της ενότητας. Η ενότητα ξεκινά με το άτομο. Γράφει:

Ακόμη και ένα άτομο που συγκρούεται με τον εαυτό του είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει στην αποτυχία. […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βουδισμός ίσον καθημερινή ζωή

Καθημερινή ζωή και ψαλμός

Πιθανόν πολλοί από εμάς έχουμε συνηθίσει, εξαιτίας της ανατροφής μας και του εκπαιδευτικού συστήματος να συνδέουμε εξαρχής κάθε θρησκεία ή διδασκαλία με πνευματικές θεωρίες. Οπότε σχηματίζεται μέσα μας μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το Βουδισμό και νομίζουμε ότι είναι κάτι πέραν του κόσμου τούτου. Όμως ο Βουδισμός Νίτσιρεν μας διδάσκει ότι […].

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αίτιο και αποτέλεσμα – Εννέα συνειδήσεις

Καθώς ζούμε την καθημερινότητα λεπτό προς λεπτό, προκαλούμε αιτίες με οτιδήποτε σκεφτόμαστε, λέμε ή κάνουμε. Ο Βουδισμός διδάσκει την ύπαρξη του νόμου του αιτίου και του αποτελέσματος. Σύμφωνα με αυτόν, όταν προκαλούμε ένα αίτιο, το αναμενόμενο αποτέλεσμά του αποθηκεύεται βαθιά μέσα […].

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ταύτιση της ζωής με το περιβάλλον της

Στην πορεία της Ιστορίας οι ανθρώπινες κοινωνίες λειτούργησαν σε συνεργασία με το φυσικό περιβάλλον τους και αισθάνονταν βαθιά σωματική και πνευματική σχέση μαζί του. Αναμφισβήτητα, η σημερινή ασέβεια προς τη φύση είναι ένα δυσάρεστο επακόλουθο της επιστημονικής προόδου. Για παράδειγμα, η οικοδόμηση βιομηχανικών πόλεων εις βάρος απέραντων […].

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ