Καθημερινή ζωή και ΑΣΚΗΣΗ

Πιθανόν πολλοί από εμάς έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε εξαρχής κάθε θρησκεία ή διδασκαλία με πνευματικές θεωρίες. Οπότε σχηματίζεται μέσα μας μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το Βουδισμό και νομίζουμε ότι είναι κάτι εξωπραγματικό. Όμως ο Βουδισμός Νίτσιρεν μας διδάσκει ότι οι πνευματικές και οι υλικές πτυχές της ζωής είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Όταν ο ψαλμός Ναμ-μιόχο-ρένγκε-κιο και η άσκηση στο Βουδισμό Νίτσιρεν εντάσσονται στην καθημερινότητά μας –με όλα της τα σκαμπανεβάσματα –, μας παρέχουν ένα πανίσχυρο μέσο για να ανασύρουμε στο προσκήνιο της ζωής μας τη φώτιση του Βούδα. Ανακαλύπτουμε το κλειδί της ευτυχίας μέσα στην καθημερινότητά μας. Αυτό σημαίνει «Βουδισμός ίσον καθημερινή ζωή».

Ο Βουδισμός Νίτσιρεν δεν μας προσφέρει απλώς τα μέσα για μια θεωρητική προσέγγιση του κόσμου. Δεν σημαίνει ότι, κατανοώντας τα σχετικά με τους δέκα κόσμους ή με το νόμο του αιτίου και του αποτελέσματος, αποκτούμε άμεσα ένα καινούριο ζευγάρι γυαλιά, μέσα από τα οποία θα βλέπουμε τον κόσμο. Είναι κάτι πολύ, μα πολύ περισσότερο από αυτό.

Σε μια επιστολή του με τίτλο «Το δώρο του ρυζιού», ο Νίτσιρεν γράφει:

Τελικά τα εγκόσμια θέματα είναι το σύνολο του Βουδισμού.

Με άλλα λόγια, κάθε άνθρωπος, κάθε στιγμή σε οποιοδήποτε πεδίο της εγκόσμιας ζωής του κι αν βρίσκεται, υπάρχει μέσα σε μία από τις δέκα καταστάσεις (ή δέκα κόσμους), αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να βιώσει την εμπειρία κάποιου άλλου από τους υπόλοιπους εννέα κόσμους. Αν παρατηρήσουμε με προσοχή τους ανθρώπους την ώρα που ασχολούνται με οποιοδήποτε εγκόσμιο θέμα, θα ανακαλύψουμε την αμοιβαία συνύπαρξη των δέκα κόσμων στην πράξη. Άλλωστε αυτό ισχύει για όλες τις αρχές της ζωής που ο Βουδισμός ερμηνεύει. Θα τις βρούμε να λειτουργούν στην καθημερινή μας πραγματικότητα. Ο τρόπος της ζωής μας σε συνάρτηση με την καθημερινή μας πραγματικότητα στιγμή προς στιγμή λειτουργεί με βάση αυτές τις θεμελιώδεις αρχές της ζωής. Καθώς ψάλλουμε και ασκούμαστε, βιώνουμε την καθημερινή ζωή μας με διαφορετικό τρόπο και αυτό έχει βαθύτατη σημασία: Μέσα από τη διασύνδεση της ζωής και της καθημερινής πραγματικότητας, καθένας από εμάς γίνεται Βούδας!

voudismos-kathimerini-zwh

Βλέποντας τον εαυτό μας, παρατηρούμε ότι εντελώς φυσικά ψάλλουμε από μέρα σε μέρα για την καθημερινότητά μας. Μάλιστα, στην ακραία περίπτωση που βιώνουμε μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή μας, ο ψαλμός θα πηγάζει από όλο το είναι μας και θα επηρεάσει την κατάσταση που απειλεί τη ζωή μας. Σε κάποια άλλη περίπτωση, που έχουμε περισσότερο χρόνο και οι συνθήκες της ζωής μας δεν είναι πολύ πιεστικές, μπορεί να αντιληφθούμε, για παράδειγμα, ότι μια μακρινή θεία μας υποφέρει και ν’ αποφασίσουμε να ψάλουμε για την ευτυχία της. Επίσης μπορεί αρκετοί τομείς της καθημερινής μας πραγματικότητας να επηρεάζουν την ευτυχία μας με κάποιο τρόπο, ώστε να θελήσουμε να ψάλουμε για κάτι συγκεκριμένο.

Πάντως θα ανακαλύψουμε επίσης ότι, ψάλλοντας με ειλικρίνεια, ο εαυτός μας αλλάζει εσωτερικά, δηλαδή αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε, με τον οποίο βλέπουμε την προσωπικότητά μας ή πόσο τη σεβόμαστε, και πολλά άλλα σχετικά. Μπορεί σταδιακά να αντιληφθούμε ότι τα θέματα για τα οποία αρχίσαμε να ψάλλουμε συνδέονται άμεσα με κάτι εσωτερικό δικό μας· οπότε, όσο αλλάζουμε αυτό το «κάτι», τόσο και διαφοροποιείται ο τρόπος που βιώνουμε αυτά τα θέματα για τα οποία αρχίσαμε να ψάλλουμε. Επειδή εμείς αλλάζουμε, αλλάζει ριζικά και η αντίληψή μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει, καθώς και ο τρόπος που το περιβάλλον μας ανταποκρίνεται.

Καθώς συνεχίζουμε να ασκούμαστε, αρχίζουμε να ανταποκρινόμαστε στην πρόκληση ν’ αλλάξουμε και να κάνουμε την ανθρώπινη επανάστασή μας. Επίσης ανακαλύπτουμε ότι αποζητούμε μια ζωή με βαθύ σεβασμό απέναντι στον εαυτό μας και σε όλα τα έμβια όντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να προσπαθούμε, για παράδειγμα, να επιτύχουμε αυτό  που θέλουμε αλλά ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκουμε να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας αλλάζει ριζικά. Μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε αυτόν το διαφορετικό τρόπο ζωής που στηρίζεται στον Μυστικό Νόμο. Δεν πρόκειται για ευσεβή πόθο ούτε για την προσπάθεια να είμαστε καλοί. Η ανθρώπινη επανάσταση είναι μια πολύ βαθύτερη αλλαγή, σύμφωνα με την οποία καθένας από εμάς, δηλαδή ο μέσος άνθρωπος –ξεπερνώντας τις αρνητικές τάσεις του και επεκτείνοντας τη ζωή του– όλο και περισσότερο γίνεται Βούδας.

Ατλοντας τι δυναμη του νομου