Πίστη, άσκηση και μελέτη

Με τρία βασικά στοιχεία εφαρμόζεται στην καθημερινότητα ο Βουδισμός Νίτσιρεν: πίστη, άσκηση και μελέτη. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν τους κύριους συντελεστές για να αποκαλύψουμε την εσώτερη φωτισμένη  μας κατάσταση, ή αλλιώς φώτιση του Βούδα .  Πίστη σημαίνει να πιστεύεις στις διδασκαλίες του Νίτσιρεν και να ταυτίζεσαι με την πεποίθησή του ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν μέγιστες δυνατότητες. Άσκηση σημαίνει να ψάλλεις Ναμ-μιόχο-ρένγκε-κιο, και να εξηγείς τις διδασκαλίες του Νίτσιρεν σε άλλους. Μελέτη σημαίνει να μελετάς και να κατανοείς τις Βουδιστικές διδασκαλίες.

Πίστη, Άσκηση και Μελέτη

Πίστη, Άσκηση και Μελέτη

Από τα προαναφερθέντα τρία στοιχεία, η πίστη είναι το πιο ουσιώδες στην πορεία προς τη φώτιση του Βούδα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει τυφλή αποδοχή, αλλά να είμαστε ανοικτοί στο ότι αυτά που πρεσβεύονται είναι δυνατό να ισχύουν. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Σόκα Γκάκκαϊ Νταϊσάκου Ικέντα έχει γράψει:

Στο Βουδισμό, πίστη σημαίνει αγνή καρδιά, ευέλικτο πνεύμα και ανοιχτό μυαλό. Πίστη είναι η λειτουργία της ανθρώπινης ζωής που σκορπίζει τα μαύρα σύννεφα της αμφιβολίας, του άγχους και της λύπης, που ανοίγει με ειλικρίνεια την καρδιά μας και την κατευθύνει προς κάτι σπουδαίο.

Ο Νίτσιρεν διευκρινίζει ότι η πίστη οδηγεί στην άσκηση και στη μελέτη, ενώ με την άσκηση και τη μελέτη βαθαίνει η πίστη. Στο έργο του Η αληθινή όψη όλων των φαινομένων, δηλώνει:

Αγωνιστείτε καταβάλλοντας προσπάθειες με δύο τρόπους, με την άσκηση και τη μελέτη. Δίχως άσκηση και μελέτη δεν μπορεί να υπάρξει ο Βουδισμός. Δεν αρκεί μόνο να επιμείνετε για τον εαυτό σας, αλλά και να διδάξετε τους άλλους. Τόσο η άσκηση όσο και η μελέτη προέρχονται από την πίστη. Διδάξτε τους άλλους όσο καλύτερα μπορείτε, ακόμη κι αν αυτό είναι μία μόνο πρόταση ή φράση. 

Ψάλλοντας «Ναμ-μιόχο-ρένγκε-κιο», μελετώντας τις διδασκαλίες του Νίτσιρεν και τη Σούτρα του Λωτού, αλλά και αναλαμβάνοντας καθημερινά δράση για την ευημερία των συνανθρώπων τους, τα μέλη της SGI στοχεύουν να εδραιώσουν ένα περιβάλλον βαθύτατης ευτυχίας και σοφίας, καθώς και την επιθυμία για κοινωνική συνεισφορά.

Καθημερινη ασκηση