Πολλοί στο σώμα, ένας στο πνεύμα – Η ταύτιση μέντορα και μαθητή

Ο Νίτσιρεν Νταϊσόνιν σε πολλά κείμενά του τονίζει και επαναλαμβάνει την αρχή της ενότητας. Η ενότητα ξεκινά με το άτομο. Γράφει:

Ακόμη και ένα άτομο που συγκρούεται με τον εαυτό του είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει στην αποτυχία.

Όλοι γνωρίζουμε πώς νιώθεις όταν βρίσκεσαι σε εσωτερική σύγκρουση, αντιμέτωπος με αναποφασιστικότητα, σύγχυση ή αβεβαιότητα. Ίσως έχουμε επίσης βιώσει τα αντίθετα συναισθήματα, όταν είμαστε συγκεντρωμένοι σε ένα στόχο με τη βεβαιότητα ότι δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτόν και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα εμφανιστεί και σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας.

SGI Ελλάς- Τρέτς- Γαλλία

SGI Ελλάς- Τρέτς- Γαλλία

Ωστόσο, για να αξιοποιήσουμε έμπρακτα τις δυνατότητές μας, δεν αρκεί μόνο να αποφύγουμε τις εσωτερικές συγκρούσεις, απαιτούνται περισσότερα. Αν και η άσκηση στο Βουδισμό Νίτσιρεν φέρνει την ευτυχία στον καθένα από εμάς, αυτό δεν είναι αρκετό. Όπως εξηγεί ο Νίτσιρεν:

Όλοι οι μαθητές και οι λαϊκοί πιστοί, που ασπάζονται το Βουδισμό του Νίτσιρεν Νταϊσόνιν, πρέπει να ψάλλουν «Ναμ μιόχο ρένγκε κιο», αφενός έχοντας στο μυαλό τους ότι είναι πολλοί στο σώμα, αλλά ένας στο πνεύμα, και αφετέρου υπερβαίνοντας όλες τις διαφορές που έχουν με τους συνανθρώπους τους, ώστε να γίνουν αχώριστοι μεταξύ τους, όπως το ψάρι με το νερό μέσα στο οποίο κολυμπά. Αυτός ο πνευματικός δεσμός είναι η βάση για να μεταδοθεί παγκοσμίως ο θεμελιώδης νόμος της ζωής και του θανάτου. Εδώ ακριβώς βρίσκεται ο πραγματικός στόχος της διάδοσης της διδασκαλίας του Νίτσιρεν Νταϊσόνιν. Όταν είσαι σε τέτοιο βαθμό ενωμένος με τους άλλους, ακόμη και η μεγάλη επιθυμία για την ευρεία διάδοση των διδασκαλιών μπορεί να εκπληρωθεί. Αν όμως κάποιοι μαθητές του Νίτσιρεν Νταϊσόνιν διαταράξουν την ένωση των πολλών σωμάτων σε ένα πνεύμα, θα μοιάζουν με πολεμιστές που καταστρέφουν το δικό τους κάστρο από μέσα.

Πολλοι στο σώμα, ενας στο πνευμα