Αντλώντας τη δύναμη του Νόμου

Ο Βουδισμός Νίτσιρεν μάς καθιστά ικανούς να ελευθερώσουμε τον εαυτό μας από τα δεινά της γέννησης και του θανάτου· αλλά, για να το επιτύχουμε, πρέπει να «αντιληφθούμε τη μυστική αλήθεια που είναι αρχικά έμφυτη σε όλα τα έμβια όντα». Αυτό σημαίνει να αντλήσουμε την αστείρευτη δύναμη του Μυστικού Νόμου που βρίσκεται μέσα στη ζωή καθενός από εμάς. Αυτό είναι το απόσπασμα στο οποίο ο Νίτσιρεν το δηλώνει αυτό:

Αν επιθυμείς να απελευθερώσεις τον εαυτό σου από τα βάσανα της γέννησης και του θανάτου που έχεις υπομείνει από τον χρόνο χωρίς αρχή και δίχως άλλο να επιτύχεις αξεπέραστη φώτιση σε αυτή τη ζωή, πρέπει να αντιληφθείς την μυστική αλήθεια που είναι αρχικά έμφυτη σε όλα τα έμβια όντα. Η αλήθεια αυτή είναι το Μιόχο-ρένγκε-κιό. Το να ψάλλεις Μιόχο-ρένγκε-κιό επομένως θα σου επιτρέψει να καταλάβεις την μυστική αλήθεια που ενυπάρχει σε κάθε ζωή.

Δύναμι του Νόμου

Όταν μπορέσουμε να το καταφέρουμε, τότε άπειρη δύναμη αναβλύζει μέσα από την πεπερασμένη μας ύπαρξη. Με αποτέλεσμα, κανένα αδιέξοδο να μην είναι για μας αξεπέραστο. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε τους άλλους. Όλα επιστρέφουν σ’ εμάς.

Η κατάσταση ζωής ενός ανθρώπου που έχει κατακτήσει τη φώτιση του Βούδα μπορεί να περιγραφεί ως κατάσταση «ανεξάντλητης ελπίδας». Αυτή η ανεξάντλητη ελπίδα πηγάζει από την εσωτερική βεβαιότητα ότι ο καθένας είναι ικανός να επιτύχει τη φώτιση του Βούδα και να κατανοήσει το μήνυμα της ζωής, αλλά και από την πεποίθηση ότι αυτή η ικανότητα είναι έμφυτη σε όλους τους ανθρώπους. Ο Βουδισμός Νίτσιρεν διδάσκει ότι ο σκοπός της ζωής είναι να κατακτήσουμε τη φώτιση του Βούδα κατά τη διάρκεια της παρούσας ζωής μας. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της καθημερινής πραγματικότητας, μέρα με τη μέρα, οπότε ο Βουδισμός στ’ αλήθεια ισούται με την καθημερινή ζωή. Γράφει ο Νίτσιρεν:

Σοφός δεν είναι ο άνθρωπος που ασκείται στο Βουδισμό ζώντας μακριά από τις εγκόσμιες υποθέσεις, αλλά εκείνος που κατανοεί πλήρως τις αρχές από τις οποίες κυβερνάται ο κόσμος.

Με άλλα λόγια άσκηση στον Βουδισμό σημαίνει εκτιμώ την κοινωνία. Σημαίνει συνεισφέρω και εργάζομαι προς όφελος της κοινωνίας. Αυτό είναι επίσης που εννοούμε όταν λέμε: «Βουδισμός ίσον καθημερινή ζωή».

Ο βουδας και τα κοινα οντα